Berbagi Cerita, Kisah Inspiratif Islam, Ilmu dan Berita Dunia Islam

Kisah Pemuda Yang Beribu-Bapakan Babi


Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang bisa bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?". Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawaban, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat yang dimaksud.

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk, beliau berhasil bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu. Tuan rumah itu tidak melayani Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu diurusnya dengan baik. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Ada apa ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh keheranan.

Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

Selesai kerjanya barulah dia menemui dan melayani Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "agamaku adalah agama Tauhid", jawab pemuda itu yaitu agama Islam. "mengapa kamu merawat babi? tidak ada ajaran kita yang membolehkan demikian." Kata Nabi Musa.

"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua babi itu adalah ibu bapa kandungku. mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah merubah wajah mereka. namun aku berpendapat masalah mereka dengan Allah itu adalah lain. Itu urusannya dengan Allah. Beginilah aku sehari-hari, aku berbakti kepada kedua ibubapaku sebagaimana yang tuan lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menjadi babi, aku tetap melaksanakan tugasku sebagai anak.", sambungnya.

"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah mengganti wajah mereka menjadi manusia yang sebenarnya, tetapi Allah masih belum mengabulkan doa hamba.", tambah pemuda itu lagi. 
 
Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. 'Wahai
Musa, inilah orang yang akan bertetangga dengan kamu di Syurga nanti, dengan hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibu bapanya. Ibu bapanya yang 
sudah buruk dengan rupa babi pun dia masih tetap berbakti. Oleh itu Kami naikkan
maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."

Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga." Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibu bapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga."

pemuda yang yang soleh, yang selalu mengurus ibu dan bapanya. meskipun sudah berubah menjadi seekor babi. dan tetap melaksanakan kewajibannya selaku anak. dan mendoakan ibu dan bapanya yang sudah ditakdirkan menjadi masuk neraka. namun dengan doanya mereka berdua masuk surga karena anaknya yang soleh.

Khusus Buat Sobat Yang Ingin Serius Hadapi Ujian CPNS Tahun Ini. Kamu bisa Latihan CAT CPNS Online Gratis di >>> Latihan CAT CPNS Gratis

Back To Top